CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Sunday, March 6

SYUKUR....DINA SELAMAT

Kisah yang aku nak sharekan kat sini pasal 1 kejadian yang benar2 berlaku dlm hidup aku.. Semalam aku n HB g Megamall Kuantan.. Biasalah hari cuti bawaklah anak g jalan2...Then stop kat 1 kedai tu...My Hb dok asyik bersembang dengan Sales Person kat situ..Dina asalnye duk kat stroller...then nak turun pulak..Biasalah budak kecik..mana reti dok diam..Aku pulak tengok2 kan lah Dina tu yang sronok sgt pusing2 kat dalam kedai tu...Jarak antara aku dengan Dina memang tak jauh..Adelah dalam 2 langkah...

Tengah dok leka tengok Dina yang seronok main dalam kedai tu..tetibe dtg sorang Chinesse Lady..Tapi aku rasa bukan org Malaysia lah..seb yg aku perasan die senyap je..tak cakap ape2 pon selama die dok ushar Dina..Aku rasa org Myanmar kot...Aku ingatkan die ni staff kat kedai ni jugak..

Aku dh rasa tak sedap hati sebab cara die pandang Dina ni dah semacam jeee.... Mula2 die tengok dr luar kedai...then makin dekat duk kat pintu kedai pulak..but still pandang Dina..Then die masuk pulak datang dekat Dina.. Pegang tangan Dina..tapi cara pegang tu kasar!! At the same time, aku perasan lengan die penuh kudis merah2...Tu yang wat aku lagi tak sedap hati bile die dah hulur tangan nak pegang Dina..Aku pon tegurlah die... 

"Eh, awak ni kenapa???" 

 Yelah kalau nak pegang budak jgnlah kasar2 kan...Sebelum ni pon ramai yang tegur2 Dina kalau kitorg jalan2..tapi takdelah sekasar org ni...

Pas aku tegur tu, die lepas tangan anak aku...but still pandang Dina jugak..tak toleh tempat lain..aku lagilah rasa lain macam..Pe hal pulak Minah ni??? Hati pulak dah rasa tak sedap hati je...Pas die lepas tangan Dina..Dina undur kebelakang sikit...Korang nak tahu ape org pompuan tu buat...Die dtg ke arah Dina and terus terkam and dukung..Aku yang terkejut menjerit kat suami... 

"Abang!!! Cepat tengok ni..!!!!" 

At the same time Dina pon menangis kuat... Bile HB aku datang baru org pompuan tu lepaskan Dina...And dia boleh blah macam tu aje....No say sorry.... Huhhhh...nasib baik aku tak leka...nasib baik aku perasan dr awal die MARK Dina... Kalau lah aku terleka or tak perasan...maunye anak aku dibawak lari ke mana2 ntah...MasyaAllah...mintak dijauhkan...

Bukan ape kalau dibawak lari..belom tentu boleh jumpa balik...Hilang barang lain xpe...Hilang handphone, hilang jam, hilang duit...tu semua boleh diganti balik...Hilang anak???? Tak ternilai taw!!! Huuuhhhhhhhh....memang kisah yang aku tak boleh lupakan sampai bile2...Pas kejadian tu berlaku lagi membuatkan aku and HB lebih berhati-hati... Tak kan terlepas pandang walaupon sesaat... Keluar dari kedai and sampailah OTW nak balik rumah, debaran dada kitorang ni tak hilang2..Dok terpikir-pikir...kalaulah anak aku hilang tadi....Macam manelah....Mana nak carik???? 

Sekarang ni dahlah macam2 kes...sebelum kejadian ni berlaku baru2 ni aku dapat email dr kawan aku...Kisah kat Carefour JB... Maknye tengah leka pilih daging..tetibe anak kat sebelah dah xde...Padahal duduk kat sisi mak die je tu...Then terus inform kat security...semua pintu masuk diawasi...Operasi mencari dibuat...Nasib baik jumpa...Tapi keadaan anaknye tu dah berubah..Jmp dlm toilet dalam keadaan anaknye tu separuh sedar and rambut dah dibotakkan....Korang bayangkanlah macam mane....Nasib baiklah jumpa balik...kalau tak jumpa...macam mane????

Huuuhhh....sampai sekarang aku masih teringat-ingat dengan kejadian semalam... Hari ni je kitorang terus beli safety bag yang boleh aku pakaikan kat anak aku...Ala...yang ade tali tu..beg tu kite pakaikan kat anak kite then kite leh pegang dengan tali...So...kalau jauh dlm 1 meter dengan Dina aku pun leh rasa die ke mana...Lantaklah orang kata macam tali anjing ke ape...as long as Dina selamat...Syukur sangat2 Dina selamat semalam...Kalau tak mahu menangis aku siang malam.......

Kalau tak terimagine jugak mcm mane rupenye..mcm kat ats tu ye tali yang aku maksudkan

Buat korang semua yang bergelar or akan bergelar ibubapa...Please sangat-sangat..!! Sila perhatikan pergerakan anak2 anda..jgn terlepas pandang walau sesaat pon..Penculik kanak2 sentiasa melihat pergerakan anak kite.. Jangan sampai terleka...harta yang paling bernilai hilang sekelip mata...






Di mana Sharlini??? Sampai sekarang masih belum dijumpai...

4 comments:

Qaseh tia said...

ya allah mintak dijauhkan...takutnya dgr cite2 cmni ..

hatikukata said...

tQ for sharing.. kuantan lak tu.. eiii ngeri nye .. sy akan lebih hati2 pas ni Tq very much

hatikukata said...

mintak share utk kwn2 sy di kuantan boley?

Mamaleesya said...

ramainye bebudak ilang...takut

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...